DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

vina_reva_horni.gif

 

Teplota podávání vína


Správná teplota podávaného vína je důležitým činitelem pro posouzení jeho kvality, proto by se měla dodržovat. Pokud je víno podchlazené, neuvolňuje vonné látky a víno ztrácí svůj charakter. Pokud je však podávané příliš teplé, dominuje chuť po alkoholu a víno má nevýraznou mdlou chuť.

Bílé víno podáváme při teplotě 10 - 12 °C
 
Mladé bílé víno podáváme při teplotě 7 - 10 °C
 
Červené víno podáváme při teplotě 12 - 14 °C
 
Růžové víno podáváme při teplotě 10 - 12 °C
 
Šumivé víno podáváme při teplotě 5 - 7 °C
 
Perlivé víno podáváme při teplotě 8 - 10 °C
 
Likérové víno podáváme při teplotě 6 - 8 °C
 

Vína v lahvích skladujeme v místnosti se stálou teplotou mezi 10 - 15 °C. V místnosti by měla být tma, nanejvýš pološero. Láhve, uzavřené korkovými zátkami, se ukládají ležmo.

Vhodné víno k jídlu

Chystáte rodinnou oslavu a nevíte, jaké víno se bude hodit k Vašemu jídlu? Nechte si poradit od nás! Pro přibližný přehled jsme pro Vás připravili tuto tabulku, rádi Vám samozřejmě detailněji poradíme přímo v naší vinotéce, nebo nás můžete kontaktovat telefonicky.

shoda shoda klasická
jde to taky jde...

 

  ryby, škeble, korýši uzeniny játra bílé maso, drůbež červená masa zvěřina sýry dezerty
bílá suchá smajlik.gif smajlik.gif   smajlik.gif     smajlik.gif  
bílá jemná smajlik.gif   smajlik2.gif       smajlik2.gif smajlik.gif
růžová suchá smajlik.gif smajlik.gif   smajlik2.gif     smajlik2.gif  
růžová polosuchá   smajlik2.gif         smajlik2.gif smajlik.gif
červená lehká smajlik2.gif smajlik.gif   smajlik.gif smajlik.gif smajlik.gif smajlik.gif  
červená aromatická         smajlik.gif smajlik.gif smajlik.gif  
šumivá značková smajlik2.gif smajlik2.gif smajlik2.gif smajlik.gif smajlik2.gif smajlik2.gif smajlik2.gif smajlik2.gif
přírodní sladká               smajlik.gif
likérová               smajlik.gif

 

 

Způsob podávání vína


V restauraci

Číšník prezentuje uzavřenou láhev tak, aby host měl možnost prohlédnout si jeho etiketu. Číšník hosta seznámí s odrůdou vína, ročníkem, oblastí a výrobcem. Odstraní kapsli a před otevřením očistí hrdlo láhve. Vytáhne korkovou zátku a čichem prověří, zda nemá víno vadu - korkovou pachuť. Hrdlo láhve opět očistí a víno nalije k ochutnání do jedné třetiny skleničky. Host se přesvědčí o kvalitě vína, v opačném případě může víno ihned vrátit. Pokud je vše v pořádku, je naléváno do dvou třetin skleničky jako první ženám. Obecným pravidlem je rozlévání stolovníkům z pravé strany. Poté číšník položí láhev na stůl a hrdlo láhve překryje textilním ubrouskem. Host si může zažádat o otevření vína dříve, než bude chutnáno. Víno rozvine buket - rozkvete. Láhev mladého červeného vína otevíráme asi dvě hodiny před podáváním.

V případě šumivého vína číšník láhev opatrně odzátkuje, zátka mu přitom musí zůstat v ruce. Sekt se rozlévá podle společenského protokolu aniž by jej host chutnal.

 

Doma

Z láhve odstraníme kapsli, odtrhovacím páskem a doprostřed korkové zátky zasuneme vývrtku. Korková zátka by neměla být při otevírání narušená provrtáním. Korek vytahujeme podle druhu vývrtky, buď tahem jednoramenné páky, nebo obou ramen páky. Hrdlo láhve, vnitřní i vnější část, očistíme ubrouskem a malé množství nalijeme do své skleničky. Zkontrolujeme, zda je víno v pořádku a když nemáme výhrady, rozléváme do ostatních skleniček maximálně do dvou třetin. Víno naléváme z pravé strany, končíme naléváním do své skleničky. Při nalévání by se hrdlo láhve nemělo dotknout skleničky, hrozí tak riziko naštípnutí. V závěru nalévání nadzvednutím hrdla láhve a jejím pootočením zabráníme úniku kapek vína. Předejít tomu můžeme také použitím nalévací fólie. Při nalévání vína seznámíme hosty s názvem odrůdy, ročníkem, výrobcem a dalšími poznatky, týkajícími se použité technologie, pěstování atd.

Pro správné otevření sektu nakloníme láhev pod úhlem 45°. Nejdříve odstraníme zátku, uvolníme drátěný košíček směrem proti hodinovým ručičkám. Palcem přidržujeme korkovou zátku, aby nevyletěla. Mírně točíme s láhví a pomalu uvolňujeme zátku. Při vytažení ucítíme přetlak a mírné zasyčení. Hrdlo láhve otřeme ubrouskem.
 

Degustace vína
 

Jako první chutnáme víno bílé, dále víno červené a na závěr vermuty. Suchá vína se podávají před víny sladkými, lehčí vína před silnějšími a mladší ročníky před staršími. Víno naléváme do jedné třetiny skleničky, zvolna po stěně sklenky. Pro neutralizaci chuti zakusujeme chléb, nebo kousek neutrálního sýra.
 

Smyslové vnímání

ZRAK - nám zprostředkuje první kontakt s vínem. Zrakem posuzujeme čistotu, čirost, jiskru a barvu vína, u sektu ještě perlení. Nemalý důraz je tedy kladen na čistotu skleniček. Ty by měly být tenkostěnné, bezbarvé, neobroušené a suché. Přednost dáváme skleničkám na stopce. Sklenku pozvedneme na úroveň očí, mírně nakloníme a vínem zatočíme, čímž prozkoumáme vzhled. Víno by mělo mít čirý vzhled s jiskrou, povoleny jsou ojedinělé jasné krystalky vinného kamene.

ČICH - po vizuálním hodnocení ke sklence vína přivoníme. Jemným mícháním vína ve skleničce docílíme uvolňování vonných látek, které patří také k velkému smyslovému zážitku. Tvarem a velikostí sklenice můžeme docílit různé varianty čichových vjemů, zjišťujeme jejich intenzitu vůně. Víno by mělo mít výraznou typickou vůni pro danou odrůdu, bez chorob a vad. Tolerovány jsou menší odchylky ve výraznosti a typičnosti. U přívlastkových vín by měla vůně být navíc výrazná a typická s ohledem na stupeň vyzrálosti, užitou technologii a také vinařskou oblast.

CHUŤ - víno se má ochutnávat po malých doušcích, poválet na jazyku a podržet chvilku v ústech. U odrůdových vín by mělo mít výraznou, harmonickou, odpovídající a typicky odrůdovou chuť. U vín přívlastkových čistou, odrůdovou a harmonickou chuť. Ve všech druzích bez nemocí a vad.