DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

vina_reva_horni.gif
                                          Vinařský slovník.
 

Vinařský slovník pro osvojení všech pojmů ve vinařské terminologii.Nevíte si s nějakým pojmem rady? Vyzkoušejte náš vinařský slovník, který obsahuje 50 pojmů. Neklademe si za cíl být kompletní, ale rádi bychom, aby definice byly přesné. Proto prosím, pokud naleznete nejakou nepřesnost, napište nám o ní.
Alkoholizované víno
je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu
Buketní víno
je víno bohaté na aromatické látky
Burčák
bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru
Dezertní víno
dolihované a přicukřené víno
Drsné víno
víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých
Druhák
vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru
Fádní víno
víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni
Impregnované víno
víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé
Jemné víno
víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí
Kabinetní víno
víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti
Kořeněné víno
je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších
Krátké víno
víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem
Kvasničná příchuť
vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají
Lahvové víno
stabilizované, neadjustované víno
Lehké víno
víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu
Likérové víno
je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné
Matoliny
jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování
Mdlé víno
víno fádní chutě a vůně
Mladé víno
je vykvašený hroznový mošt
Mošt
hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny
Moštové hrozny
hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno
Odrůdové víno
je vyrobeno z hroznů moštových odrůd
Ohnivé víno
víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína
Panenské víno
vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu
Perlivé víno
víno uměle dosycené oxidem uhličitým
Plné víno
víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu
Přesířené víno
víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2
Přírodní víno
víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru
Rmut
jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné
Samotok
vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování
Scelování vín
mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností
Směs vína
vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd
Stálé víno
víno, které ani po delší době nemění svůj charakter
Stolní víno
víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu
Suché víno
víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr
Sudové víno
neškolené víno, uchováváno v sudech
Školení vína
technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína
Špičková vína
vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin
Šumivé víno
přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi
Tělnaté víno
víno s vysokým obsahem extraktu
Těžké víno
víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem.
Travnaté víno
víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů
Typové víno
je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati
Vinné kvasnice
vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby
Vinný destilát
vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic
Vrtkavé víno
víno s nestálými buketními a chuťovými složkami
Vyškolené víno
víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování
Vznešené víno
víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín.
Známkové víno
pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín.
Zoxidované víno
víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu

 

Webová stránka byla vytvořena pomocí on-line webgenerátoru WebSnadno.cz